![](/media/lib/55/siedzacy-259eacd7cb7a75e0795ddb0c1102b733.jpg)
Postawa wpływa na stopień przekonania
6 października 2009, 12:03Siedząc prosto, możemy zadbać nie tylko o swój kręgosłup, ale także o pewność w zakresie formułowanych myśli. Naukowcy dowiedli bowiem, że ludzie, którym kazano siedzieć wyprostowanym jak struna, bardziej wierzyli w stwierdzenia dotyczące swoich kwalifikacji zawodowych niż ci, którzy robili to samo, garbiąc się nad stołem (European Journal of Social Psychology).
![](/media/lib/52/salatka-4b9edc10124a37749371d7e415863ba7.jpg)
Sałatka sprowadza na manowce
5 października 2009, 11:09Uwzględnienie w menu zdrowej potrawy, np. sałatki lub surówki, sprawia, że ludzie zaczynają sobie pobłażać i jedzą bardziej niezdrowo. Co ciekawe, im bardziej poskładana i przestrzegająca zasad osoba, w tym większym stopniu doświadcza ona tego zjawiska (Journal of Consumer Research).
![](/media/lib/52/ballotscreen-faa0e53d49644e741b611f2d521f2130.jpg)
Mozilla o propozycji Microsoftu
19 sierpnia 2009, 10:23Mozilla rozpoczęła kampanię, w której domaga się od Microsoftu więcej, niż tylko zaprezentowania w systemie Windows możliwości wyboru przeglądarki, którą użytkownik chce zainstalować. Mitchell Baker, była szefowa Mozilli i obecna przewodnicząca Mozilla Foundation, oraz Harvey Anderson, główny prawnik firmy, opublikowali wpisy, w których przedstawiają wątpliwości wokół propozycji Microsoftu.
![](/media/lib/53/lezaca-0958d5968b1927dc9ab11889028a7044.jpg)
Bezpieczniej znieważyć leżącego
12 sierpnia 2009, 12:15Choć może się to wydawać dziwne, tak naprawdę jest. Ludzie inaczej reagują na zniewagi, kiedy leżą, a inaczej, gdy siedzą. Aktywność mózgu wskazuje, że jeśli ktoś koniecznie chce zdenerwować drugą osobę, nie ryzykując przy tym obrażeń ciała, powinien ją skłonić do przyjęcia pozycji horyzontalnej (Psychological Science).
![](/media/lib/53/rozmowa-af1ef7f6f154e9f217b611fe5a60ead4.jpg)
Empatyczny brak akcentu
11 sierpnia 2009, 08:07Silniejsza empatia oraz identyfikacja polityczna z native speakerami sprawia, że akcent osób, które nauczyły się danego języka na późniejszych etapach życia, staje się słabszy (International Journal of Bilingualism).
![](/media/lib/22/1202299418_776522-39b828390e48b166838ef6ab5c25735c.jpeg)
Microsoft uznaje konkurencję
5 sierpnia 2009, 10:09Po raz pierwszy w historii Microsoft w oficjalnych dokumentach uznał linuksowe firmy za swoich konkurentów na rynku klienckich systemów biznesowych. W raporcie dla amerykańskiej Komisji Giełd i Papierów Wartościowych (SEC) wymieniono firmy Red Hat i Canonical jako przedsiębiorstwa konkurujące.
![](/media/lib/52/bokode-070c5458fda52104c8817ad669af0fce.jpg)
(Kolejny) następca kodu kreskowego
28 lipca 2009, 10:15Podczas przyszłotygodniowej konferencji Siggraph uczeni z MIT-u chcą pokazać technologię, która może zastąpić kody kreskowe. Mowa tutaj o tzw. bokode, które mogą zawierać tysiące razy więcej informacji niż kod paskowy i mogą być odczytywane np. za pomocą telefonu komórkowego.
![](/media/lib/22/1201869461_780071-444a572afdadeb5e2fae57a1822b138c.jpeg)
Microsoft i Yahoo! doszły do porozumienia?
17 lipca 2009, 11:27W Sieci pojawiły się pogłoski, jakoby Microsoft i Yahoo! doszły do porozumienia w sprawie współpracy. Anonimowe źródła informują, że w najbliższym czasie powinno dojść do formalnego podpisania umów.
![](/media/lib/50/bing-df9b96332d4d6ce515a966f643073285.jpg)
Bing powoli w górę, Google niezagrożony
10 lipca 2009, 09:17W miesiąc po premierze microsoftowa wyszukiwarka Bing zdobyła 5,25 procenta światowego rynku. To sporo, jednak jest jeszcze zbyt wcześnie, by wyrokować, czy pozycja Google'a jest zagrożona.
![](/media/lib/49/shake-3a48cb3a5ad73bb75fbd0b9afc10358f.jpg)
Sycąca emulsja
5 czerwca 2009, 08:46Specjaliści z Institute of Food Research w Norwich stworzyli miksturę, która po dodaniu do mlecznych napojów dwukrotnie wydłuża uczucie sytości. Obecnie przygotowywane są eksperymenty, które mają pomóc w stwierdzeniu, czy emulsja na bazie oliwy, wody i stabilizatorów używanych w piekarnictwie sprawdzi się też w przypadku przetworzonych pokarmów stałych.